Artikelen

Acne en puistjes na de zomer verergeren

07 sep Wist u dat acne en puistjes na de zomer vaak verergeren?

Tijdens de zomermaanden is onze huid egaal van kleur. Er zijn weinig vlekjes en minder pukkels te zien. We genieten hiervan en willen dit graag zo houden. Maar dan gaat de zomer voorbij. We gaan weer aan het werk of naar school. De zon verstopt zich achter de wolken en wij zijn vaker binnen. En dan ineens ontstaat er een explosie van puistjes of acne. Hoe kan dat? U eet niet anders dan de weken ervoor, bent goed uitgerust na de vakantie en toch lijkt de huid een chaos.

Onze huid probeert ons te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. De bovenste huidlaag wordt dikker en de huid wordt bruiner. Hierdoor vallen rode vlekjes minder op. Daarnaast heeft de zon een desinfecteerde werking op de huid. Dit houdt in dat bacteriën gedood worden, waardoor bultjes niet gaan ontsteken en er minder puisten ontstaan. De huid ziet er stralend en glad uit, maar in de huid gebeuren dingen waar we minder blij mee zijn. De aanmaak van talg in de huid gaat namelijk gewoon door. Deze talg kan niet naar buiten, omdat de poriën verstopt zijn door de verdikte hoornlaag. We zien de rode vlekjes niet door de gebruinde huid, we voelen de bultjes minder door de verdikte huidlagen, maar ze zijn er wel. En dan wordt het najaar. De zon verstopt zich vaker achter de wolken. De zonkracht neemt af en wij zijn vaker binnen, waardoor onze huid minder gedesinfecteerd wordt. Bacteriën krijgen weer kans om te groeien en veroorzaken ontstekingen en puistjes. We krijgen rode vlekken en pijnlijke bulten. Deze gaan niet zomaar weg. Maar er is wel iets tegen te doen.

Tijdens de zomer is het goed om de huid te hydrateren en beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Een vettere huid en huiden die gevoeliger zijn voor ontstekingen en puisten is het goed om producten op lotion of gelbasis te gebruiken. Crèmes en zalven kunnen bij deze huiden zorgen voor meer talgbultjes en ontstekingen. Na de zomer, wanneer de zonkracht is afgenomen en u meer binnen bent, kan de huid intensiever behandeld worden. Gebruik ‘exfoliërende’ producten. Dit zijn producten die de bovenste huidlaag dunner maken. Veel mensen denken dan aan het scrubben van de huid met een korreltjes crème, maar wees hier voorzichtig mee als er al ontstekingen zijn. De ontstekingen kunnen opengaan, waardoor andere huidgebieden geïnfecteerd worden en acne verergerd. Ik adviseer producten met fruitzuren. Fruitzuur lost de ‘lijm’ op die de cellen van de bovenste huidlaag bij elkaar houden. Hierdoor laten deze laag de huidcellen sneller los, wordt de huid bovenste huidlaag dunner en kan talg makkelijker uit de huid wegvloeien. Goede fruitzuurproducten zorgen er ook voor dat de onderste huidlaag dikker wordt. Hierdoor wordt de huid sterker, steviger en meer gehydrateerd. Er zijn fruitzuren die bacteriegroei remmen en daarmee ontstekingen direct verminderen. Allemaal gunstige effecten op de huid die sneller pukkels en puistjes heeft. Er zijn verschillende merken die fruitzuurproducten op de markt hebben gebracht. De effectiviteit is afhankelijk van het soort fruitzuur, de hoeveelheid fruitzuur en in welke vorm (lotion, gel, crème, zalf). Laat u goed adviseren hoe een product gebruikt moet worden. Gebruik van fruitzuren maakt de huid gevoeliger voor de schadelijke effecten van zonlicht. De huid kan sneller verbranden. Met goed advies kunnen fruitzuurproducten veilig gebruikt worden. Wilt u advies welk product voor uw huid het meest geschikt is, neem dan gerust contact op met DermaFlow Huid- en Oedeemtherapie.

Lees meer

19 apr Mijn bezoek aan de lymfoedeemkliniek in Brussel

In het centrum van Brussel is een lymfoedeemkliniek gevestigd. In deze kliniek worden mensen met lymfoedeem multidisciplinair, oftewel door zorgverleners met verschillende deskundigheden, behandeld. Vorige week ontving ik geheel onverwacht een uitnodiging om deze week daar een dag mee te lopen. Dat is wel héél kortdag, maar ook mega interessant! Dus ben ik gegaan.

In de lymfoedeemkliniek komen mensen met klachten door lymfoedeem. Dit lymfoedeem kan aangeboren zijn of later in het leven door bijvoorbeeld een operatie of ongeval zijn ontstaan. Bij een eerste bezoek aan de kliniek wordt de cliënt gezien door artsen, verpleegkundigen en oedeemtherapeuten. Er worden onderzoeken uitgevoerd om te beoordelen wat de ernst van het oedeem is en een behandelplan op te stellen.

Een van de onderzoeken die daar uitgevoerd worden is de Fluoroscopie. Deze innovatieve onderzoeksmethode wordt zeer beperkt in de Benelux toegepast. Hierbij wordt een vloeistof tussen de tenen of vingers worden in gespoten. Deze vloeistof wordt via dezelfde route als de lymfe afgevoerd. In een gezonde situatie zien we dat de vloeistof in de lymfevaten wordt opgenomen en afgevoerd. Het beeld toont dan mooie banen. Als het lymfesysteem niet goed functioneert kan de vloeistof niet opgenomen worden in de lymfevaten en blijft het heel oppervlakkig onder de huid ‘drijven’. Het beeld toont dan een wolkenpatroon. De vloeistof kan niet weg uit dit gebied. Dit houdt in dat ook de lymfe niet uit dit gebied weg kan en er ontstaat een lymfoedeem.

Dit onderzoek wordt niet bij alle cliënten uitgevoerd. Bij veel klachten weten we inmiddels hoe de lymfafvoer bij de meeste mensen verloopt, maar bij sommige mensen verloopt de lymfafvoer net anders. Dit merken we doordat de therapie niet zo goed werkt als dat we verwachten. Dan kan een Fluoroscopie uitgevoerd worden om te kijken hoe de lymfafvoer bij deze cliënt verloopt, zodat de therapie daarop aangepast kan worden.

Voor mij als huid- en oedeemtherapeut is het meekijken van dit onderzoek zeer interessant. Ik kan dan zien wat er tijdens mijn behandelingen onder mijn handen gebeurd, waar ik voorheen alleen in mijn gedachten een beeld bij maakte. Tijdens het onderzoek heb ik mijn manuele lymfdrainage toe mogen passen om te kijken hoe effectief mijn behandeling is. Ik heb gezien dat de techniek zoals ik deze vroeger op school heb geleerd minder effectief is dan de vernieuwde manuele lymfdrainage: Fill and Flush. Voor deze techniek heb ik vorig jaar juli een intensieve cursus gevolgd en met theorie -en praktijkexamen succesvol afgerond. Inmiddels werk ik driekwart jaar met de Fill and Flush en ervaar dat oedeem sneller afneemt en verhardingen soepeler worden.

Als cliënten met lymfoedeem behandeld worden in de lymfoedeemkliniek in Brussel worden zij eerst gezwachteld. Met de zwachtels om gaan de cliënten gedurende ongeveer twee uur bewegen. Door te bewegen, met de zwachtels om, wordt de lymfe extra gestimuleerd om te verplaatsen en op zoek te gaan naar goed werkende lymfvaten. Na het bewegen worden de zwachtels verwijderd en helpt de oedeemtherapeut de lymfe om werkende lymfevaten te vinden door de Fill and Flush techniek toe te passen. Na de manuele lymfdrainage wordt opnieuw gezwachteld. De cliënt gaat naar huis met de zwachtels om en komt de volgende dag terug voor dezelfde behandeling. Dit wordt gedaan tot er geen afname meer is van het lymfoedeem. Er wordt vervolgens een compressiehulpmiddel aangemeten, meestal is dit een therapeutisch elastische kous. De therapie wordt afgebouwd.

Tijdens het zwachtelen worden een aantal andere materialen gebruikt dan wij in Nederland gewend zijn. Ook de manier van zwachtelen is anders en heeft mij een andere kijk gegeven op deze manier van behandelen. Ik denk dat ik de effectiviteit van mijn behandelingen kan verbeteren met de tips die ik in Brussel gekregen heb.

Het was een heel leerzame dag in Brussel!

Lees meer

12 mei Als eerste huidtherapeut in Nederland…

Geweldig! Wat er in die korte tijd aan verbetering is gekomen”

Nieuwe behandeling van oedeem, huidverhardingen, verklevingen, littekens en brandwonden

Nieuwe behandeling van oedeem, huidverhardingen, verklevingen, littekens en brandwonden

Constant ben ik op zoek naar mogelijkheden om mijn behandelingen te verbeteren. Kortere behandelperioden en betere resultaten. Met deze wensen in gedachten, ben ik de LymphaTouch op het spoor gekomen. Dit is een apparaat dat ingezet kan worden voor de behandeling van oedeem, huidverhardingen, littekens, verklevingen en na brandwonden. Het is alleen niet in Nederland verkrijgbaar. Een Fins bedrijf maakt de LymphaTouch en heeft mij aangeboden dit apparaat te testen. En zo is Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie D. Zweers de eerste huidtherapie praktijk in Nederland die dit apparaat gebruikt.

Sinds vijf weken gebruik ik de LymphaTouch. In het begin heel voorzichtig. Lage instellingen en alleen in het gebied rondom de klacht. In de eerste twee weken leer ik de mogelijkheden en de effecten op de huid kennen en ga ik het apparaat intensiever gebruiken. Mijn cliënten vertellen dat het prettig aanvoelt en geen pijn geeft. Soms zelfs minder gevoeligheid veroorzaakt, dan wanneer ik werk met mijn eigen handen.

Na weer twee weken begin ik positieve resultaten te zien. Verhardingen door oedeem waar ik met mijn handen weinig resultaat boekte, worden zachter. Littekens worden losser en soepeler. En brandwonden voelen minder aan als een ‘te kleine jas’; het voelt minder trekkerig aan en bewegen gaat makkelijker. De LymphaTouch is huidvriendelijk, nauwkeurig in te stellen en toe te passen en voelt prettig aan voor de cliënt.

Nog twee weken mag ik de LymphaTouch testen en gezien de huidige resultaten en de positieve reacties van cliënten, denk ik dat ik het ga houden.

 

Een cliënt vertelt:

“Vanaf 28 november 2016 ben ik bij Dayenne, voor oedeem in mijn rechterborst onder behandeling. In de afgelopen maanden war er weinig vooruit gang. In maart was het zelfs erger geworden. Maar nu wordt er in de laatste 8 behandeling heel veel vooruitgang geboekt, sinds Dayenne mij behandeld met het LymphaTouch apparaat. Geweldig! Wat er in die korte tijd aan verbetering is gekomen. Ik ben zeer tevreden over deze methode. Pijnloos en ontspannen.”

Elly Kipp

Lees meer

23 feb Samenwerking met Serree Podotherapie

In mijn praktijk werk ik zelfstandig en zorg verleen ik samen met andere disciplines. Zo af en toe stel ik u voor aan een collega en vertel daarbij hoe wij door samenwerking u als cliënt een zo optimaal mogelijke behandeling kunnen bieden.

Vandaag wil ik u voorstellen aan mijn collega Olga Serree , podotherapeut, van Serree Podotherapie in Duiven. Al meerdere jaren werken wij samen. Littekens en oedeem aan onderbenen en voeten zijn daarbij de meeste besproken en behandelde klachten. Zo hebben wij afgelopen maanden samen een cliënt behandeld met klachten aan de voorvoet en tenen na een operatie.  Mevrouw is eerst gezien door Olga. Ondanks goed schoeisel en ontlastende inlays zorgden de zwelling en littekens van de operatie voor langzaam herstel en veel pijnklachten.  Olga verwees haar door naar mij voor littekentherapie. Het litteken bleek verkleefd te zijn en gaf veel pijn. Hierdoor bewegen de tenen niet voldoende mee bij het afwikkelen van de voet. Door middel van littekenmassage hebben we een groot deel van de verklevingen op kunnen heffen.
Het advies van Olga en de littekentherapie hebben ervoor gezorgd dat mevrouw weer langer pijnvrij kan lopen en staan. Haar werk kan ze hierdoor weer met veel plezier uitvoeren.

Podotherapie Serree en Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie maken deel uit van het netwerk ZorgSamen in Duiven. Dit is een netwerk van verschillende disciplines die samenwerking hoog in het vaandel hebben staan.

Lees meer
Afspraak maken?