Mijn bezoek aan de lymfoedeemkliniek in Brussel

19 apr Mijn bezoek aan de lymfoedeemkliniek in Brussel

In het centrum van Brussel is een lymfoedeemkliniek gevestigd. In deze kliniek worden mensen met lymfoedeem multidisciplinair, oftewel door zorgverleners met verschillende deskundigheden, behandeld. Vorige week ontving ik geheel onverwacht een uitnodiging om deze week daar een dag mee te lopen. Dat is wel héél kortdag, maar ook mega interessant! Dus ben ik gegaan.

In de lymfoedeemkliniek komen mensen met klachten door lymfoedeem. Dit lymfoedeem kan aangeboren zijn of later in het leven door bijvoorbeeld een operatie of ongeval zijn ontstaan. Bij een eerste bezoek aan de kliniek wordt de cliënt gezien door artsen, verpleegkundigen en oedeemtherapeuten. Er worden onderzoeken uitgevoerd om te beoordelen wat de ernst van het oedeem is en een behandelplan op te stellen.

Een van de onderzoeken die daar uitgevoerd worden is de Fluoroscopie. Deze innovatieve onderzoeksmethode wordt zeer beperkt in de Benelux toegepast. Hierbij wordt een vloeistof tussen de tenen of vingers worden in gespoten. Deze vloeistof wordt via dezelfde route als de lymfe afgevoerd. In een gezonde situatie zien we dat de vloeistof in de lymfevaten wordt opgenomen en afgevoerd. Het beeld toont dan mooie banen. Als het lymfesysteem niet goed functioneert kan de vloeistof niet opgenomen worden in de lymfevaten en blijft het heel oppervlakkig onder de huid ‘drijven’. Het beeld toont dan een wolkenpatroon. De vloeistof kan niet weg uit dit gebied. Dit houdt in dat ook de lymfe niet uit dit gebied weg kan en er ontstaat een lymfoedeem.

Dit onderzoek wordt niet bij alle cliënten uitgevoerd. Bij veel klachten weten we inmiddels hoe de lymfafvoer bij de meeste mensen verloopt, maar bij sommige mensen verloopt de lymfafvoer net anders. Dit merken we doordat de therapie niet zo goed werkt als dat we verwachten. Dan kan een Fluoroscopie uitgevoerd worden om te kijken hoe de lymfafvoer bij deze cliënt verloopt, zodat de therapie daarop aangepast kan worden.

Voor mij als huid- en oedeemtherapeut is het meekijken van dit onderzoek zeer interessant. Ik kan dan zien wat er tijdens mijn behandelingen onder mijn handen gebeurd, waar ik voorheen alleen in mijn gedachten een beeld bij maakte. Tijdens het onderzoek heb ik mijn manuele lymfdrainage toe mogen passen om te kijken hoe effectief mijn behandeling is. Ik heb gezien dat de techniek zoals ik deze vroeger op school heb geleerd minder effectief is dan de vernieuwde manuele lymfdrainage: Fill and Flush. Voor deze techniek heb ik vorig jaar juli een intensieve cursus gevolgd en met theorie -en praktijkexamen succesvol afgerond. Inmiddels werk ik driekwart jaar met de Fill and Flush en ervaar dat oedeem sneller afneemt en verhardingen soepeler worden.

Als cliënten met lymfoedeem behandeld worden in de lymfoedeemkliniek in Brussel worden zij eerst gezwachteld. Met de zwachtels om gaan de cliënten gedurende ongeveer twee uur bewegen. Door te bewegen, met de zwachtels om, wordt de lymfe extra gestimuleerd om te verplaatsen en op zoek te gaan naar goed werkende lymfvaten. Na het bewegen worden de zwachtels verwijderd en helpt de oedeemtherapeut de lymfe om werkende lymfevaten te vinden door de Fill and Flush techniek toe te passen. Na de manuele lymfdrainage wordt opnieuw gezwachteld. De cliënt gaat naar huis met de zwachtels om en komt de volgende dag terug voor dezelfde behandeling. Dit wordt gedaan tot er geen afname meer is van het lymfoedeem. Er wordt vervolgens een compressiehulpmiddel aangemeten, meestal is dit een therapeutisch elastische kous. De therapie wordt afgebouwd.

Tijdens het zwachtelen worden een aantal andere materialen gebruikt dan wij in Nederland gewend zijn. Ook de manier van zwachtelen is anders en heeft mij een andere kijk gegeven op deze manier van behandelen. Ik denk dat ik de effectiviteit van mijn behandelingen kan verbeteren met de tips die ik in Brussel gekregen heb.

Het was een heel leerzame dag in Brussel!

Geen reactie's

Geef een reactie
Afspraak maken?