Goedaardige huidgezwellen

Huidaandoensingen-Goedaardige Huidgezwellen

De huid bestaat uit meerdere lagen. Als een van die lagen heel plaatselijk verdikt ontstaat er een klein gezwel. Er zijn verschillende soorten goedaardige huidgezwellen. We gaan hier dieper in op steelwratten, ouderdomswrat, papuloma dermatose, xanthelasmata palpebrarum en gerstekorrels. Wij bieden verschillende soorten behandelingen aan voor dit probleem: curetteren en electrocoagulatie.

Steelwrat

DermaFlow

Steelwratjes kennen meerdere benamingen zoals fibromen, skin tags, wild vlees of huidaanhangsel. Het zijn goedaardige, huidkleurige tot lichtbruine gezwellen die plat maar ook gesteeld (steelwrat) voorkomen en voelen als kleine weke uitstulpingen. Ze komen vaak voor op plaatsen waar veel druk of wrijving is, zoals de nek, hals, borsten, liezen, oksels, huidplooien en oogleden. Sommige mensen knippen ze af of binden ze af met een touwtje. Meestal niet succesvol. De fibromen worden effectief verwijderd door middel van elektrocoagulatie. Het overtollig weefsel wordt door middel van warmte vernietigd zonder dat er littekenweefsel ontstaat.

Ouderdomswrat

DermaFlow

Ouderdomswrat wordt ook wel verruca seborrhoïca of vetwrat genoemd. Ouderdomswratten zijn in het begin geelachtige vlekjes die veranderen naar lichtbruine tot zeer donker bruine goedaardig huidverdikkingen. Met het ouder worden krijgt het een wratachtig, korsterig, bloemkoolachtig ruw oppervlak dat op de huid ligt en kan tot 3 cm groot worden. Het oppervlak is er af te krabben, maar meestal komen ze weer terug. De ouderdomswrat wordt effectief verwijderd door curettage, oftewel het afschrappen van de plek ter hoogte van de gezonde huid, zodat er geen litteken achterblijft.

goedaardige-huidgezwellen

Dermatosis papulosa nigra

DermaFlow

Dermatosis papulosa nigra worden ook wel papuloma dermatose genoemd en hebben geen makkelijke nederlandse benaming. Deze goedaardige kleine bruin tot zwarte bultjes zijn één tot enkele millimeters groot en komen voornamelijk voor op de donkere huid. Omdat ze het gezicht en de hals als voorkeursplaats hebben geeft het vaak cosmetische bezwaren en willen mensen ze graag verwijderen. Door middel van elektrocoagulatie worden ze, zonder dat er littekenweefsel ontstaat, effectief verwijderd. Na de behandeling kan een licht pigmentvlekje ontstaan, maar vaak verdwijnt dat weer vanzelf binnen enkele weken.

Xanthelasmata palpebrarum

DermaFlow

Xanthelasmata palpebrarum worden ook wel xanthelasma genoemd. Deze goedaardige vetophopingen zijn geelwitte, zachte, platte bultjes in de huid rond de ogen, voornamelijk in de binnen ooghoek ter grootte van enkele millimeters tot een centimeter. Soms liggen ze zo dicht tegen elkaar dat ze veel groter lijken. De plek is onschuldig, maar kunnen het gevolg zijn van een stoornis in de vetstofwisseling. Hierover kunt u de huisarts raadplegen. Door middel van elektrocoagulatie worden ze, zonder dat er littekenweefsel ontstaat, effectief verwijderd.

Gerstekorrel

DermaFlow

Gerstekorrel wordt in de medische wereld milia of milium genoemd. Het zijn speldenknop grote geelwitte bolletjes onder de huid en bevat voornamelijk aan elkaar klevende dode huidcellen. Meestal worden er enkele zeer verspreid over de huid gezien en kunnen ook met meer dicht bij elkaar aanwezig zijn. Gerstekorrels zijn goedaardig en worden effectief verwijderd door zeer nauwkeurige excisie en elektrocoagulatie.

Contact opnemen

    Vul het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

    Afspraak maken?