Littekens

dermaflow_banner_behandeling_techniek

Oppervlakkige, kleine beschadigingen van de huid herstellen zich zonder blijvende huidveranderingen. Hoe groter en dieper de wond, hoe groter de kans op verhardingen en minder elastische weefsel. Littekens ontstaan door nieuw gevormd bindweefsel dat afwijkt van de normale huidstructuur. Voor littekens bieden wij de volgende behandelingen aan: littekentherapiebrandwonden nazorgpeeling epidermabrasie en peeling fruitzuur en camouflagetherapie.

Soorten littekens

DermaFlow

‘Normaal’ litteken: dit zijn littekens, waarbij de huid zo goed mogelijk hersteld. Liggen vlak in de huid en hebben geen afwijkende kleur. Als de huid nog niet volledig is hersteld, kan het weefsel licht verheven, iets roder/ roze van kleur zijn en soms jeuken of pijnlijk zijn. Zodra het litteken volledig hersteld is, ook wel uitgerijpt, zal dit verdwijnen.

Atrofisch litteken: er is te weinig nieuw weefsel aangemaakt of er ontbreekt weefsel onder de huid, waardoor het litteken wat dieper in de huid ligt. Atrofische littekens zien we vaak na acne en waterpokken en geeft een putjes effect.

Hypertrofisch litteken: er is te veel nieuw bindweefsel aangemaakt, waardoor het litteken verhard aanvoelt, roder van kleur is en bovenop de huid lijkt te liggen. Het kan pijnlijk zijn en jeuken. Dit litteken kan na enkele jaren vanzelf vlakker en minder rood worden.

Keloïd is een woekering van littekenweefsel. Het litteken wordt groter dan de oorspronkelijke wond, is bobbelig en donkerder van kleur. Dit litteken verdwijnt meestal niet vanzelf.

Oorzaken

DermaFlow

Littekens ontstaan na wonden door bijvoorbeeld een ongeval, operatie, verbranding of huidziekte. De wondgenezing verloopt in drie fasen. Als deze fasen zonder problemen verlopen ontstaat er een ‘normaal’ litteken. Afwijkende littekens ontstaan als één of meer van deze fasen wordt verstoord. Dit kan veroorzaakt worden door een infectie of slechte doorbloeding. Een wond dat over een bewegelijk gebied ligt, is onderhevig aan meer druk en trekkrachten wat de wondgenezing niet ten goede komt. Ook de leeftijd en erfelijke factoren spelen hierin een belangrijke rol.

huidaandoening-litteken

Kenmerken van afwijkende littekens

DermaFlow

Een litteken dat in aanmerking komt voor littekentherapie heeft één of meer van de volgende kenmerken:

 • Verheven: lijkt boven op de huid te liggen
 • Voelt dik, als een kabel of streng aan
 • Roder of donkerder van kleur
 • Veroorzaakt jeuk of pijn
 • Geeft bewegingsbeperkingen
 • Geeft duidelijke cosmetische bezwaren
 • Verkleeft: zit vast aan de onderliggende huidlagen

Tips en adviezen

DermaFlow

Om te zorgen dat uw wond zo goed mogelijk geneest en het littekenweefsel zoveel mogelijk de normale huidstructuur benaderd, brengt u vanaf dat korst eraf is gedurende één jaar een litteken crème aan. Deze crème brengt u met een zeer zachte draaiende beweging aan. Zeker in de beginfase van de wondgenezing mag u de huid niet te stevig masseren.

Contact opnemen

  Momenteel werk ik met een wachtlijst.

  Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

  Afspraak maken?