Oedeemtherapie bij Lipoedeem

dermaflow_banner_behandeling

Lipoedeem is een aandoening waarbij een verstoring in de vetweefselverdeling ontstaat. Het geeft vervelende klachten als zware, vermoeide, pijnlijke benen. Het algemeen dagelijks functioneren wordt belemmerd, doordat lopen moeizamer gaat. Aan het ontstaan en de ontwikkeling van lipoedeem kan nog niets gedaan worden. Wel kan met manuele lymfdrainage een aantal klachten verminderd worden.

Behandeling Lipoedeem

DermaFlow

Oedeemtherapie bij lipoedeem is er op gericht klachten als een zwaar, vermoeid en pijnlijk gevoel in benen of armen te verminderen. De meeste resultaten worden behaald met manuele lymfdrainage. Bij deze therapie wordt gemasseerd met een zachte, licht draaiende beweging. Dit heeft een pijndempend effect en geeft verlichting van het zware, vermoeide gevoel. Om het resultaat van de behandeling zo lang mogelijk te behouden, wordt u massage oefeningen aangeleerd. Deze kunt u dagelijks en naar behoefte thuis zelf uitvoeren.
Als gevolg van het lipoedeem kan er ook een lymfoedeem, oftewel vochtophoping, ontstaan. De therapie kan dan uitgebreid worden met lymftaping en het dragen van elastische kousen. Ook zonder lymfoedeem wordt het dragen van elastische kousen als prettig ervaren. Dit geeft steun en stevigheid aan de benen, waardoor bewegen makkelijker wordt.

Begeleiding

Naast deze therapie begeleiden we mensen in het aanpassen van de dagelijkse belasting. Vaak zijn al veel therapieën geprobeerd, waarbij veel activiteit en belasting de boventoon voeren. Bij lipoedeem zijn afname van gewicht en verbetering van conditie grote uitdagingen. Er worden behandelplannen en doelstellingen opgesteld die niet haalbaar zijn. Wij zien dat mensen met lipoedeem een enorme motivatie hebben om hun conditie te verbeteren en af te vallen. Deze motivatie stimuleert hen deze actieve therapieën te volgen. Als keer op keer blijkt dat de doelstellingen niet haalbaar zijn omdat het lichaam niet meewerkt, geeft dat vaak negatieve gevoelens. Tijdens onze behandelingen proberen wij ondersteuning te bieden in het vinden van de juiste hoeveelheid activiteit en belasting, waardoor klachten verminderen en activiteiten weer met plezier kunnen worden ondernomen.

Behandelfasen

De behandeling verloopt in twee fasen; de actieve behandelfase en de onderhoudsfase. In de behandelfase willen we in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk resultaat behalen. Daarvoor kan het nodig zijn dat u gedurende enkele weken tot maanden eenmaal per week op de praktijk komt voor een behandeling. Als het maximale resultaat bereikt is, start de onderhoudsfase. In deze fase wordt de therapie zo ingericht dat u zo min mogelijk op de praktijk komt. De frequentie van de behandelingen wordt afgebouwd zonder dat het resultaat verminderd.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Voorafgaand aan de behandeling wordt u gevraagd wat de ergste klachten zijn. Deze klachten zijn bepalend voor de behandeling en welke techniek gebruikt wordt. U ontbloot het probleemgebied en gaat liggen of zitten op de behandelbank. De massage wordt uitgevoerd. Na de behandeling worden tips en adviezen meegegeven.

Resultaat/verwachting

Deze therapie kan de aandoening lipoedeem niet wegnemen of de ontwikkeling vertragen. Alleen de klachten worden tijdelijk verminderd. Het resultaat van de behandeling is tijdelijk. Het verschilt van persoon tot persoon hoe lang het pijndempende en verlichtende effect aan houdt. Hierop wordt de frequentie van de therapie in de onderhoudsfase aangepast.

Oedeemtherapie-bij-lipoedeem

Tips en adviezen

DermaFlow

Gewichtscontrole en blijven bewegen zijn de belangrijkste adviezen. Gewichtscontrole kunt u bereiken door gezond te eten en is er op gericht dat u niet verder aankomt. Bij lipoedeem is bekend dat toename van gewicht er niet of nauwelijks weer af gaat. Door te blijven bewegen ondersteund u de gewichtscontrole. Daarnaast houdt u uw conditie op peil. Het is vaak moeilijk om de conditie te verbeteren, daarom is het voorkomen dat deze verslechterd zeer belangrijk.

Contact opnemen

    Momenteel werk ik met een wachtlijst.

    Cliënten die eerder bij mij in behandeling zijn geweest,
    komen afhankelijk van de klacht in aanmerking voor urgentie.

    Vul het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

    Afspraak maken?