Oedeemtherapie bij veneus oedeem

dermaflow_banner_behandeling

Worden uw benen in de loop van de dag dikker en pijnlijk? Vooral op dagen dat u heel lang zit of juist heel lang staat? Veneus oedeem kan de oorzaak zijn. De bloedstroom vanaf uw benen naar het hart is verstoord. Hierdoor blijft vocht achter in uw voeten, enkels en benen. Het geeft vervelende klachten als een gespannen, drukkend en pijnlijk gevoel en wordt meestal in de loop van de dag erger. De huid wordt erg kwetsbaar en heeft een verhoogd risico op ontstekingen en infecties. Veneus oedeem kan adequaat behandeld worden door middel van oedeemtherapie.

Behandeling

DermaFlow

Oedeemtherapie bij veneus oedeem is er op gericht het oedeem te verminderen en bloedstroom te optimaliseren. Hierdoor vermindert de zwelling, pijn en wordt het risico op ontstekingen en infecties verkleind. Voor de behandeling van veneus oedeem wordt een combinatie van technieken toegepast:

 • Zwachtelen: Meestal worden de benen vanaf uw tenen tot de knie ingezwachteld. Soms wordt ook de knie en het bovenbeen ingezwachteld. Door de druk op het oedeemgebied van buitenaf te verhogen wordt vocht verplaatst.
 • Bewegingsoefeningen: door het gebruik van spieren wordt de druk van binnenuit verhoogt, waardoor vocht wordt verplaatst.
 • Ambulante compressietherapie: combinatie van bewegen en zwachtelen, waardoor vocht versnelt wordt afgevoerd.
 • Therapeutisch elastische kous: ook wel steunkous genoemd, wordt aangemeten als het probleemgebied oedeemvrij is en zorgt er voor dat het gebied oedeemvrij blijft. Hiervoor werken wij samen met Schmidt Medica.

Combinatie van deze technieken wordt integrale oedeemtherapie genoemd.

Behandelfasen

De behandeling verloopt in twee fasen; de actieve behandelfase en de onderhoudsfase. In de behandelfase willen we in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk resultaat behalen. Gedurende 2 tot 5 weken komt u tweemaal per week op de praktijk voor een behandeling. Als het been oedeemvrij is, wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten. Dit is de start van de onderhoudsfase. De elastische kous zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft. De levering van deze kous duurt ongeveer twee weken. Tot die tijd blijft therapie doorgaan met een frequentie van tweemaal per week. Zodra u de kous gaat dragen komt u na drie weken nog eenmaal voor een controle afspraak op de praktijk. Tijdens deze afspraak wordt beoordeeld of het gewenst resultaat behaald is en optimaal behouden blijft.

Hoe ziet een behandeling eruit?

De behandeling ziet er als volgt uit:

 • De omvangsmaten van uw benen worden opgenomen
 • Hydraterende crème wordt aangebracht
 • Uw benen worden ingewikkeld met zwachtels
 • Bewegingsadviezen worden meegeven

De behandeling duurt maximaal een half uur. Direct na de behandeling voelen de zwachtels strak, maar knellen niet. Na enkele uren neemt dit gevoel af.

Tips voor tijdens de actieve behandelfase

Gedurende de actieve behandelfase blijven de zwachtels zitten tot u weer op de praktijk komt. Douchen is daardoor lastig. Hiervoor kunt speciale zakken kopen bij de apotheek of Blokker. Deze zakken worden ook gebruikt voor het douchen met een gipsbeen. Zodra u de elastische kous heeft, kunt u weer gewoon douchen. De meeste mensen kunnen de kous zelf aan en uittrekken.
Door de zwachtels passen schoenen en broeken vaak niet. Wij adviseren ruime broeken en schoenen te dragen. Zodra u de elastische kous heeft, kunt u uw schoenen weer aan.

Resultaat/verwachting

Al na de eerste keer zwachtelen nemen uw klachten af. De pijn vermindert en het gespannen, drukkende gevoel verdwijnt. Uw been is oedeemvrij.

Oedeemtherapie-bij-veneus-oedeem

Moet u de therapeutische elastische kous dagelijks en levenslang aan?

DermaFlow

Afhankelijk van de oorzaak van het oedeem krijgt u een advies voor het dragen van een kous.

Voorbeelden van adviezen:

 • Sommige mensen ontwikkelen alleen oedeem op werkdagen. Tijdens het werk zitten of staan zij langdurig, waardoor de bloedstroom verminderd. Vaak is het voldoende om de elastische kous op werkdagen te dragen.
 • Veneus oedeem kan ontstaan door een ernstige trombose. Hierdoor is het bloedvat permanent beschadigd. Het dragen van de elastische kous wordt dagelijks en levenslang geadviseerd.
 • Bij oedeem door zwangerschap wordt geadviseerd om na de bevalling nog enkele maanden de kousen te dragen. Zo kan het lichaam zo goed mogelijk herstellen en worden blijvende klachten vermindert.

Vergoeding en verwijzing

DermaFlow

Veneus oedeem wordt door de zorgverzekering gezien als een niet-chronische indicatie. Vergoeding komt uit het pakketje fysiotherapie van uw aanvullende verzekering. Verwijzing is niet altijd nodig.

De vergoedingen van de meeste zwachtelmaterialen of andere verbandmiddelen worden met recept van (huis-)arts vergoed uit uw basisverzekering en verrekend met uw eigen risico. Door veranderingen worden niet alle verbandmiddelen meer vergoed. Wij streven ernaar u hier vooraf correct over te informeren.

Wilt u zeker weten dat u op de hoogte bent van de correcte en actuele voorwaarden, neemt u dan zelf contact op met uw zorgverzekering.

 

Klik hier en kijk voor de actuele tarieven onder het kopje  Oedeemtherapie en Littekentherapie.

Klantervaring

DermaFlow
‘Uiteindelijk doorverwezen naar oedeemtherapeute Dayenne Zweers voor mijn voet. Zij is zeer vakkundig, deskundig en prettig in de omgang. Kortom zeer aan te bevelen.’
– Mevr. L. Derkzen

Contact opnemen

  Momenteel werk ik met een wachtlijst.

  Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

  Afspraak maken?