Littekentherapie

banner-littekentherapie

Littekens kunnen vervelende klachten geven als pijn, jeuk, trekkend gevoel en bewegingsbeperkingen. Ze kunnen ontsierend zijn als ze rood en verheven of juist diepliggend zijn. Voor veel klachten bestaat een effectieve behandeling. Deze behandeling kan gebruikt worden om littekens en littekens na brandwonden te behandelen.

Kenmerken van afwijkende littekens

DermaFlow

Een litteken dat in aanmerking komt voor littekentherapie heeft één of meer van de volgende kenmerken:

 • Verheven: lijkt boven op de huid te liggen
 • Voelt dik, als een kabel of streng aan
 • Roder of donkerder van kleur
 • Veroorzaakt jeuk of pijn
 • Geeft bewegingsbeperkingen
 • Geeft duidelijke cosmetische bezwaren
 • Verkleeft: zit vast aan de onderliggende huidlagen

Behandelmogelijkheden

DermaFlow

Littekenbehandeling is er op gericht uw klacht te verminderen en is afhankelijk van de oorzaak van het litteken. Hiervoor bestaan verschillende technieken:

Littekenmassage

Littekenmassage kan toegepast worden in verschillende stadia van de wondgenezing. Het is er op gericht de doorbloeding te optimaliseren en strengvorming of verklevingen te versoepelen.
Het wordt eenmaal per week op de praktijk toegepast en soms is het gewenst om u massagegrepen aan te leren, zodat u thuis het resultaat zo lang mogelijk behoudt.

Siliconenpleister

Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en minder rood. Daardoor worden ze minder zichtbaar. Tevens vermindert pijn en jeuk. Siliconenpleisters gebruikt u dagelijks gedurende maximaal 22 uur. Afhankelijk van de leeftijd van het litteken komt u eens per maand of enkele maanden voor een controle afspraak op de praktijk.

Drukpakkingen of drukverbanden

Door middel van drukpakkingen wordt oppervlakkig de druk verhoogt op het herstellende wondgebied. De aanleg en aanmaak van nieuwe cellen wordt geoptimaliseerd, zodat het litteken vlakker, elastischer en egaler van kleur wordt. Afhankelijk van de leeftijd van het litteken komt u eens per maand of enkele maanden voor een controle afspraak op de praktijk. Deze littekenpleisters worden vergoed uit basisverzekering en verrekend met uw eigen risico.

Chemische peeling

Chemische of fruitzuurpeelingen worden toegepast om verheven of diepliggende littekens vlakker te maken. Dit is een intensieve behandeling waarvoor u eenmaal per twee weken gedurende enkele maanden op de praktijk voor behandeling komt

Epidermabrasie of microdermabrasie

Epidermabrasie wordt toegepast bij littekens na acne om het huid reliëf egaler te maken. Dit is een intensieve therapie waarvoor eenmaal per drie tot vijf weken gedurende enkele maanden op de praktijk komt voor therapie

Littekencrème

Littekencrèmes beïnvloeden de vochthuidhouding in het herstellende weefsel, waardoor de opbouw van het nieuwe weefsel zo optimaal mogelijk verloopt.

DermaFlow littekentherapie

Tips en adviezen

DermaFlow

De wondgenezing verloopt in verschillende stadia. In elk stadium is een andere aanpak aan te bevelen. Hier volgen een aantal algemene tips:

 • Niet krabben! Laat korstjes met rust, deze vallen er van zelf van af.
 • Litteken crème gebruiken zodra het korstje er af is.
 • Als het korstje er net af is kunt het wondgebied met een zachte ronddraaiende beweging masseren. Geef niet te veel druk.
 • Bescherm het litteken tegen UV straling van de zon en zonnebank. Gebruik zonnebrandcrème en beschermende kleding.

Vergoeding en verwijzing

DermaFlow

Littekentherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Vaak is hier een specifiek pakket voor en soms valt dit onder de oedeemtherapie. Een verwijzing is meestal wel nodig.

Siliconenpleisters en drukpakkingen worden vergoed uit de basisverzekering en verrekend met uw eigen risico.

Wilt u zeker weten dat u op de hoogte bent van de correcte en actuele voorwaarden, neemt u dan zelf contact op met uw zorgverzekering.

 

Klik hier en kijk voor de actuele tarieven onder het kopje  Oedeemtherapie en Littekentherapie.

Contact opnemen

  De praktijk is gesloten tot en met 2 juni.
  Vanaf 3 juni zal ik bericht lezen en indien nodig beantwoorden.

  Momenteel werk ik met een wachtlijst.

  Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

  Afspraak maken?