Lymfoedeem

banner-lymfoedeem-

Oedeem is een ophoping van vocht in het weefsel. Bij lymfoedeem ontstaat de vochtophoping door een verstoring in lymfatisch stelsel. Het lymfatische systeem voert vocht en grotere afvalstoffen, wat achterblijft in het weefsel, af. Via kleinere en grotere lymfvaten en lymfknopen komt dit vocht uiteindelijk in de bloedsomloop terecht. In een gezonde situatie kan dit systeem veel meer verwerken dan nodig is. Bij ziekte, zoals griep, gaat het lymfatische stelsel harder werken om de virussen snel af te voeren. Als het lymfsysteem niet goed functioneert, blijft er te veel vocht achter in het weefsel en ontstaat er een lymfoedeem. Voor lymfoedeem bieden wij de volgende behandelingen aan: lymfoedeemtherapie en fasciatechniek.

Oorzaken

DermaFlow

Lymfoedeem kan ontstaan door verschillende oorzaken. Deze oorzaken zijn onder te verdelen in primair, oftewel aangeboren, of secundair, oftewel later in het leven ontstaan.

 • Primair lymfoedeem: bij primair oedeem is het lymfatische stelsel niet goed aangelegd bij de geboorte. Belangrijke vaten zijn te smal, te breed of ontbreken of er is een probleem in de lymfknopen. Problemen kunnen vrij snel na de geboorte ontstaan of op latere leeftijd
 • Secundair lymfoedeem: Bij secundair lymfoedeem raakt het lymfsysteem beschadigt. Deze beschadiging kan onder andere veroorzaakt worden door ontsteking of infectie zoals wondroos, verwonding als een botbreuk of verbranding of een operatie bijvoorbeeld bij het plaatsen van een nieuwe knieprothese of bij kanker.

Kenmerken en klachten

DermaFlow

De volgende kenmerken kunnen duiden op een beginnend lymfoedeem:

 • Zwaar, vermoeid of strak gevoel: zonder dat er een zichtbare zwelling is, kunnen deze klachten ervaren worden.
 • Zwelling: het aangedane gebied neemt in omvang toe en geeft stuwing.
 • Gewrichtsklachten: door de zwelling kunnen gewrichten stijf en pijnlijk aanvoelen en kunnen minder beweeglijk zijn.
 • Kriebelend gevoel: dit gevoel wordt veroorzaakt door de beweging in de lymfevaten. Men omschrijft het vaak alsof er miertjes in de huid lopen.
 • Pijn en zenuwpijn: lymfoedeem is in principe niet pijnlijk. Toch kan bij een snelle toename van vocht een drukkend gevoel ervaren worden. Daarnaast wordt het gebied zwaarder door al het vocht wat er is zit. Hierdoor kan een gewricht, die dat gewicht moet dragen, pijnklachten geven.
 • Bleke huidverkleuringen ter plaatse van de zwelling
 • Knellende kleding en sieraden: door de zwelling kunnen kleding en sieraden gaan knellen.
huidaandoening-lymfoedeem

Waarom kan ik na jaren nog lymfoedeem krijgen?

DermaFlow

Het lymfatisch stelsel heeft van nature een overcapaciteit. Dit houdt in dat het lymfsysteem veel meer vocht kan verwerken dan nodig is. Door een aangeboren afwijking of door een beschadiging van het lymfsysteem wordt deze overcapaciteit kleiner. Het lymfatisch stelsel gebruikt deze overcapaciteit bij wondgenezing, stress, overbelasting, emoties en ziekte. Als een van deze situaties gaande is, is er geen probleem. Als u ziek wordt en veel stress ervaart kan dat te veel voor het lymfsysteem zijn. Het kan niet al het vocht meer afvoeren en het emmertje loopt langzaam over met lymfoedeem tot gevolg.

Advies

DermaFlow

Indien u denkt dat u lymfoedeem heeft, dan is het goed om direct de huidtherapeut te raadplegen. Hoe eerder de therapie gestart wordt, hoe kleiner de kans op restklachten.

Wat kunt u zelf doen?

 • Draag geen knellende kleding en sieraden.
 • Verzorg uw huid goed. Voorkomen uitdroging door de huid geregeld met een hydraterende crème in te smeren. Gebruik geen scrub of peeling.
 • Voorkom wondjes. Bij lymfoedeem ontstaat sneller een ontsteking. Wondjes zijn plaatsen waar bacteriën makkelijk naar binnen dringen.
 • Voorkom extreme temperatuurswisselingen. Warmte en extreme koude kan lymfoedeem verergeren.
 • Beweeg, maar overbelast niet. Bewegen is heel goed. Dit stimuleert de afvloed van lymfvocht. Overbelasting kan lymfoedeem verergeren. De grens van overbelasting kan per dag verschillen.

Contact opnemen

  De praktijk is gesloten tot en met 2 juni.
  Vanaf 3 juni zal ik bericht lezen en indien nodig beantwoorden.

  Momenteel werk ik met een wachtlijst.

  Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

  Afspraak maken?