Veneus oedeem

dermaflow_banner_behandeling

Oedeem is een ophoping van vocht in het weefsel. Bij veneus oedeem ontstaat de vochtophoping door een verstoring in de aderen, ook wel de venen genoemd. Veneus oedeem wordt meestal veroorzaakt door een verminderde afvloed van bloed terug naar het hart. In de aderen van de benen zitten kleppen die open gaan als het bloed er door stroomt. Om te voorkomen dat bloed terugstroomt, kunnen deze kleppen sluiten. Als deze kleppen niet goed functioneren wordt het bloed niet goed afgevoerd. Het evenwicht in de vochthuishouding tussen bloedvaten en het omliggende weefsel wordt verstoord en er kan oedeem ontstaan. Wij bieden hiervoor de behandeling  oedeemtherapie bij veneus oedeem aan.

Oorzaken

DermaFlow

Veneus oedeem kan ontstaan door:

 • Spataderen: bij spataderen, ook wel varices genoemd, zijn de aderen chronisch verwijdt waardoor de kleppen in de bloedvaten niet goed kunnen sluiten. Hierdoor is het evenwicht in de vochthuishouding tussen bloedvaten en het omliggende weefsel verstoord. Er ontstaat oedeem.
 • Chronische veneuze insufficiëntie (CVI): er is een langdurige verminderde functie van de aderen. Bij CVI zijn vaak meerdere symptomen zichtbaar, zoals lichte en donkere huidverkleuringen, verwijde bloedvaten, spataderen en oedeem.
 • Trombose: wanneer een bloedvat wordt afgesloten door een bloedpropje, spreekt men van trombose. Door deze afsluiting kan het bloed niet goed doorstromen en wordt het evenwicht in de vochthuishouding tussen bloedvaten en het omliggende weefsel verstoord. Er ontstaat oedeem.
 • Verminderde spieractiviteit: de aderen liggen diep in het been en worden omgeven door spieren. Bij gebruik van deze spieren door beweging drukken zij op de aderen en pompen zo het bloed omhoog. Als deze beenspieren langdurig te weinig gebruikt worden, bijvoorbeeld als u in een rolstoel zit, kan de functie van de aderen verminderen met oedeem tot gevolg.
huiaandoening-veneus-oedeem
 • Zwangerschap: onder invloed van hormonen ontstaan een aantal belangrijke veranderingen. Het lichaam maakt meer bloed aan, elastisch bindweefsel wordt rekbaarder en lichaamsgewicht neemt toe. Voor de groei van de baby zijn deze veranderingen essentieel, maar voor de bloedvaten in de benen extra belastend. Meer bloed, meer lichaamsgewicht en meer druk in de buik in verband met de groei van de baby veroorzaakt een verhoogde druk in de bloedvaten van de benen. Elastisch bindweefsel wordt rekbaarder om de buik te laten groeien. Dit zelfde bindweefsel bevindt zich in de bloedvaten. Hierdoor zijn deze ook rekbaarder en zetten te ver uit onder invloed van de verhoogde druk. De kleppen sluiten niet goed en er ontstaan spataderen, ook wel zwangerschapsspataderen genoemd. Dit kan oedeem tot gevolg hebben.

Kenmerken van veneus oedeem

DermaFlow

Bij veneus oedeem verergeren de klachten in de loop van de dag. ’s Ochtends zijn de onderbenen en enkels vaak slanker dan aan het einde van de middag. Er ontstaat een gespannen, pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel in het oedeemgebied en belemmerd het lopen. ’s Avonds en ’s nachts kan beenkramp u wakker houden.

Advies

DermaFlow

Bewegen is erg belangrijk. Hebt u dagen dat u langdurig zit of staat, probeer dit af te wisselen met een wandelingen van minimaal vijf minuten. Mocht dit niet mogelijk zijn, beweeg dan uw voeten regelmatig, waarbij u afwisselend uw tenen naar de neus toe trekt en van u afduwt.

Contact opnemen

  Momenteel werk ik met een wachtlijst.

  Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

  Afspraak maken?