Lipoedeem

dermaflow_banner_behandeling

Hebt u stevige benen en armen en een slanke taille? Probeert u te lijnen en te sporten en toch valt u niet af? Dan kan het zijn dat u lipoedeem heeft. Wij bieden hiervoor de behandeling oedeemtherapie bij lipoedeem aan.

Kenmerken

DermaFlow

Letterlijk vertaald betekent lipoedeem vetzwelling. Dit is een aandoening dat voorkomt bij vrouwen en zorgt voor een vermeerdering van vetcellen op specifieke plaatsen. Deze vermeerdering verloopt in herkenbare stadia en begint bij de billen, heupen en binnenzijde van bovenbenen. De taille blijft slank, waardoor er vaak maatverschillen tussen boven en onderlichaam ontstaan. De onderbenen worden dikker en de voeten en enkels blijven slank, waardoor overbloezende enkels ontstaan. In een later stadium worden de knieën forser en kunnen pijnklachten geven. Lipoedeem kan ook aan de armen voorkomen, waarbij de handen slank blijven.

Klachten

DermaFlow

De volgende klachten/symptonen komen veel voor bij vrouwen met lipoedeem:

 • Zware, vermoeide benen
 • Pijnlijke knieën
 • Pijn bij lichte aanraking
 • Snel blauwe plekken
 • Diëten werken niet
 • Sporten geeft langzame of geen verbetering van de conditie
 • Lopen en traplopen is lastig
 • Doorgezakte voorvoeten
huidaandoening-lipodeem

Oorzaken

DermaFlow

Lipoedeem is een aandoening bij vrouwen dat niet overgaat en gedurende het leven langzaam verergerd. De meeste toename van klachten wordt gezien tijdens en vlak na hormoonschommelingen, zoals puberteit, zwangerschap en overgang. Over de oorzaak van lipoedeem is nog weinig bekent. Erfelijke factoren spelen een rol. Vaak heeft moeder, oma of een tante ook lipoedeem. Duidelijk is dat het niet ontstaat door te veel eten.

Tips en adviezen

DermaFlow

Gewichtscontrole en blijven bewegen zijn de belangrijkste adviezen. Gewichtscontrole kunt u bereiken door gezond te eten en is er op gericht dat u niet verder aankomt. Bij lipoedeem is bekend dat toename van gewicht er niet of nauwelijks weer af gaat. Door te blijven bewegen en letten op uw voeding ondersteund u de gewichtscontrole. Daarnaast houdt u uw conditie op peil. Het is vaak moeilijk om de conditie te verbeteren, daarom is het voorkomen dat deze verslechterd zeer belangrijk.

Contact opnemen

  De praktijk is gesloten tot en met 2 juni.
  Vanaf 3 juni zal ik bericht lezen en indien nodig beantwoorden.

  Momenteel werk ik met een wachtlijst.

  Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

  Afspraak maken?