Acne

Huidaandoeningen-Acne

Puistjes, mee-eters, ontstekingen; we hebben er allemaal weleens last. Als dit niet met enkele dagen verdwijnt en het aantal toeneemt, spreken we van acne. Acne komt veel voor tijdens de puberteit en worden jeugdpuistjes genoemd. Ook op latere leeftijd kan acne een probleem zijn. Wij bieden verschillende soorten acnebehandelingen aan: acnetherapie, peeling epidermabrasie en peeling fruitzuur.

Soorten

DermaFlow

Er zijn verschillende vormen van acne die zich uiten met andere kenmerken:

 • Jeugdpuistjes: deze term wordt gebruikt voor mee-eters en ontstekingen tijdens de puberteit. Acne vulgaris is de juiste benaming.
 • Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm en kenmerkt zich door mee-eters, puistjes en roodheid in het gelaat, op de rug of decolleté. Het is meestal niet pijnlijk.
 • Acne conglobata kenmerkt zich door grote, pijnlijke, onderhuidse bobbels en grote mee-eters of talgcysten. Deze onderhuidse ontstekingen laten na genezing littekens achter. Acne conglobata komt het meest voor bij mannen en is het ergst op schouders en borst. Ook het gezicht kan aangedaan zijn.
 • Acne excoriée: dit is een milde vorm van acne waarbij huidoneffenheden constant worden opengekrabd of uitgeknepen. Hierdoor verergeren de ontstekingen en ontstaat een rood vlekkerig beeld. Door het krabben ontstaan littekens.
 • Hidradenitis suppurativa: onderhuidse, pijnlijke, rode ontstekingen in liezen, oksels en op de billen.

Oorzaken

DermaFlow

De volgende veranderingen kunnen acne veroorzaken:

 • Hormonale veranderingen: het mannelijke androgene hormoon zorgt bij zowel mannen als vrouwen ervoor dat de talgklier vergroot en de talg dikker wordt.
 • Gevoeligheid van de talgklier: als de gevoeligheid van de talgklier voor androgene hormonen verhoogd is, kan er bij een normale hormoonspiegel toch acne ontstaan.
 • Afgesloten talgklieruitgang: door een versterkte verhoorning van de huid, kan de uitgang van de talgklier afgesloten worden. De talg hoopt zich op, waardoor mee-eters en ontstekingen ontstaan.
 • Bacteriën: bacteriën zoals de staphylococcus aureus veroorzaken acne.
huidaandoening-acne

Beïnvloedende factoren

DermaFlow

Acne kan verergeren door gebruik van bepaalde medicijnen en vet of oliehoudende cosmetica. Ook het veelvuldig aanraken van de huid met de handen kan acne in stand houden. In de praktijk horen we vaak dat vette voedingsmiddelen de acne verergeren. Er zijn studies naar verricht, maar deze zijn kwalitatief niet voldoende om hierover een uitspraak te doen. Stress kan acne verergeren.

Waarom ziet mijn huid er mooi uit tijdens de zomer, maar verergerd de acne in het najaar?

DermaFlow

Als het om acne gaat, heeft de zon drie belangrijke invloeden op de huid. De eerste is de desinfecterende werking waar bacteriën niet blij mee zijn. Hierdoor worden geen of minder ontstekingen gevormd. Om zichzelf te beschermen tegen de zon, verdikt de huid. Dit is de tweede invloed van de zon op de huid. Door deze verdikking wordt de huid egaler en komen talgbultjes dieper in de huid te liggen. Deze kunnen niet gaan ontsteken door de desinfecterende werking van de zon. Als laatste wordt de huid bruiner door de zon. Dit zorgt ervoor dat de kleur egaler wordt en roodheid minder opvalt. De acne is minder actief en de huid ziet er gezonder uit.

Na de zomer valt de desinfecterende werking weg, maar is de huid nog wel verdikt. De talgbultjes onder deze verdikte laag gaan woekeren en nog heftiger ontsteken. De acne komt erger terug dan voor de zomer.

Tips en adviezen

DermaFlow

Wat kan je zelf doen om acne te voorkomen of verergering tegen te gaan?

 • Houd de huid schoon: reinig de huid ’s ochtends en ’s avonds met een milde reiniging en koud tot lauwwarm water. Raak de huid niet onnodig aan. Aan de handen zitten veel bacteriën die acne kunnen verergeren.
 • Bescherm uw huid overdag en voedt het ’s avonds. Gebruik hiervoor geen crèmes of zalven, maar liever een gel of lotion.
 • Niet krabben en uitknijpen: door ontstekingen open te krabben of onhygiënisch uit te knijpen kunnen bacteriën naar binnen waardoor de ontsteking verergert.
 • Gebruik geen of olievrije cosmetica: het beste is om geen cosmetica te gebruiken. Mocht dit toch nodig zijn, let er dan op dat de cosmetica olievrij is.
 • Draag schone kleding: sjaaltjes en kraagjes kunnen acne verergeren als ze niet voldoende gewassen worden. Sommige mensen kunnen zelfs geen schone sjaaltjes of kraagjes dragen, zonder acne te krijgen. Door de huid af te sluiten met kleding ontstaan al ontstekingen.
 • Schoon beddengoed: bij actieve ontstekingen is het goed om elke avond op een schoon kussensloop te liggen. Gebruik om de dag een schoon kussensloop en draai het kussen de andere dag om.

Contact opnemen

  De praktijk is gesloten tot en met 2 juni.
  Vanaf 3 juni zal ik bericht lezen en indien nodig beantwoorden.

  Momenteel werk ik met een wachtlijst.

  Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

  Afspraak maken?