Brandwonden nazorg

Brandwonden littekens

Littekens na verbrandingen zijn anders van structuur dan littekens na een chirurgische ingreep en vragen om een andere aanpak. Hiervoor is de specialistische Post-HBO opleiding Huidtherapie na Brandwonden ontwikkeld door een samenwerking tussen de Brandwondenstichting, medisch specialisten in brandwondenzorg en Opleiding Huidtherapie. Huidtherapeut Dayenne Zweers heeft deze opleiding succesvol afgerond.

Behandeling

DermaFlow

Brandwonden zijn zeer ernstige verwondingen en geven vaak blijvende klachten. Deze klachten zijn onder andere afhankelijk van de oorzaak, diepte, locatie van de wond en hoe de wondgenezing verlopen is. Tijdens een eerste gesprek proberen we deze vragen te beantwoorden, waarna een behandelplan wordt opgesteld en aan u voorgelegd.

Om uw klachten doelgericht en effectief te behandelen, bestaan er verschillende technieken:

Littekenmassage

Littekenmassage kan toegepast worden in verschillende stadia van de wondgenezing. Het is er op gericht de doorbloeding te optimaliseren en strengvorming of verklevingen te versoepelen. Het wordt eenmaal per week op de praktijk toegepast en soms is het gewenst om u massagegrepen aan te leren, zodat u thuis het resultaat zo lang mogelijk behoudt.

Siliconenpleister

Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en minder rood. Daardoor worden ze minder zichtbaar. Tevens vermindert pijn en jeuk. Siliconenpleisters gebruikt u dagelijks gedurende maximaal 22 uur. Afhankelijk van de leeftijd van het litteken komt u eens per maand of enkele maanden voor een controle afspraak op de praktijk.

Drukpakkingen of drukverbanden

Door middel van drukpakkingen wordt oppervlakkig de druk verhoogt op het herstellende wondgebied. De aanleg en aanmaak van nieuwe cellen wordt geoptimaliseerd, zodat het litteken vlakker, elastischer en egaler van kleur wordt. Afhankelijk van de leeftijd van het litteken komt u eens per maand of enkele maanden voor een controle afspraak op de praktijk.

Littekencrème

Littekencrèmes beïnvloeden de vochthuidhouding in het herstellende weefsel, waardoor de opbouw van het nieuwe weefsel zo optimaal mogelijk verloopt.

Tips en adviezen

DermaFlow

De wondgenezing verloopt in verschillende stadia. In elk stadium is een andere aanpak aan te bevelen. Brandwonden verzorgen is essentieel. Hier volgen een aantal algemene tips:

  • Niet krabben! Laat korstjes met rust, deze vallen er van zelf van af.
  • Litteken crème gebruiken zodra het korstje er af is.
  • Als het korstje er net af is kunt het wondgebied met een zachte ronddraaiende beweging masseren. Geef niet te veel druk.
  • Bescherm het litteken tegen UV straling van de zon en zonnebank. Gebruik zonnebrandcrème en beschermende kleding.

Vergoeding en verwijzing

DermaFlow

Littekentherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Vaak is hier een specifiek pakket voor en soms valt dit onder de oedeemtherapie. Een verwijzing is meestal wel nodig.

Siliconenpleisters en drukpakkingen worden vergoed uit de basisverzekering en verrekend met uw eigen risico.

Wilt u zeker weten dat u op de hoogte bent van de correcte en actuele voorwaarden, neemt u dan zelf contact op met uw zorgverzekering.

 

Klik hier en kijk voor de actuele tarieven onder het kopje  Oedeemtherapie en Littekentherapie.

Contact opnemen

    Momenteel werk ik met een wachtlijst.

    Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

    Afspraak maken?