Lymfoedeemtherapie

banner-Lymfoedeemtherapie

Vochtophoping of lymfoedeem kan overal in het lichaam ontstaan doordat het lymfsysteem bij de geboorte niet goed is aangelegd of doordat het lymfsysteem is beschadigd door bijvoorbeeld kneuzing, verwonding, operatie of bestraling. Het geeft vervelende klachten als een gespannen, drukkend en pijnlijk gevoel. De huid wordt erg kwetsbaar en heeft een verhoogd risico op chronische wonden, ontstekingen en infecties. Als lymfoedeem niet adequaat behandelt wordt, verandert het weefsel en verergeren klachten. Lymfoedeem wordt behandeld met verschillende technieken en vermindert de klachten en risico’s. Deze behandeling kan gebruikt worden om lymfoedeem en lymoedeem na kanker te behandelen.

Behandeling

DermaFlow

Lymfoedeemtherapie is er op gericht de vochtafvoer te stimuleren, waardoor de zwelling vermindert en klachten als pijn en spanning verminderen. Voor de behandeling van lymfoedeem worden verschillende technieken toegepast:

  • Manuele lymfdrainage: de lymfevaten rondom en in het probleemgebied worden gestimuleerd om meer vocht op te nemen en versnelt af te voeren.
  • Fasciatechniek of connective tissue release: verklevingen van oppervlakkige en diepere weefsel worden opgespoord en losgemaakt.
  • Zwachtelen of pelotten: door de druk op het oedeemgebied van buitenaf te verhogen wordt vocht verplaatst.
  • Bewegingsoefeningen: door het gebruik van spieren wordt de druk van binnenuit verhoogt, waardoor vocht wordt verplaatst.
  • Ambulante compressietherapie: combinatie van bewegen en zwachtelen, waardoor vocht versnelt wordt afgevoerd.
  • Lymftaping: door lymftape met speciale technieken op de huid te plakken verbeterd de afvloed van vocht.
  • Therapeutisch elastische kous: ook wel steunkous genoemd, wordt aangemeten als het probleemgebied oedeemvrij is en zorgt er voor dat het gebied oedeemvrij blijft. Hiervoor werken wij samen met Schmidt Medica.

Combinatie van deze technieken wordt integrale oedeemtherapie genoemd.

Behandelfasen

De behandeling verloopt in twee fasen; de actieve behandelfase en de onderhoudsfase. In de behandelfase willen we in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk resultaat behalen. Daarvoor kan het nodig zijn dat u gedurende enkele weken tot maanden tweemaal per week op de praktijk komt voor een behandeling. Als het gewenste resultaat bereikt is, start de onderhoudsfase. In deze fase wordt de therapie zo ingericht dat u zo min mogelijk op de praktijk komt. De frequentie van de behandelingen wordt afgebouwd zonder dat het resultaat verminderd.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Voorafgaand aan de behandeling wordt u gevraagd wat de ergste klachten zijn. Deze klachten zijn bepalend voor de behandeling en welke techniek gebruikt wordt. U ontbloot het probleemgebied en gaat liggen of zitten op de behandelbank. Voorafgaand en tijdens de behandeling wordt u verteld wat er gaat gebeuren en er wordt uitgelegd waarom we dat doen. Mocht u vragen hebben dan kunt u deze te allen tijde stellen. De ernst van het lymfoedeem bepaald de intensiteit van de behandeling. De therapie kan soms gevoelig of pijnlijk zijn, maar nooit zo erg dat u dit niet kunt verdragen. Na de behandeling geven we aan wat we bereikt hebben tijdens de behandeling, wat u zelf kunt verwachten na de behandeling en geven we tips en adviezen.

Bewegingsbeperkingen

Lymfoedeem kan bewegingsbeperkingen veroorzaken en is goed te behandelen met lymfoedeemtherapie. Soms ontstaan deze bewegingsbeperkingen door een combinatie van lymfoedeem en problemen met de spieren. Een combinatie van lymfoedeemtherapie en fysio- of oefentherapie is dan noodzakelijk, hiervoor werken wij samen met verschillende fysio- en oefentherapeuten.

Resultaat/verwachting

Al binnen twee weken ervaart u verlichting van uw klachten. De pijn vermindert en het gespannen, drukkende gevoel verdwijnt. Na ongeveer 3 weken vindt de tussenevaluatie plaats. Mocht de huid niet reageren zoals verwacht dan wordt de behandeling aangepast.

DermaFlow lymfoedeemtherapie

Tips en adviezen

DermaFlow

Om klachten door lymfoedeem te verminderen en de risico’s op infectie te verkleinen kunt u zelf het volgende doen:

  • Blijf bewegen, maar voorkom overbelasting. Het punt van overbelasting kan per dag verschillen, blijf daarom altijd alert op de reactie van het probleemgebied. Voorkom zwaar tillen, trekken of duwen. Zit of sta niet te lang in dezelfde houding en voer niet te lang achter elkaar de zelfde beweging uit, zoals strijken of aardappels schillen.
  • Voorkom wondjes. Wondjes verhogen het risico op infecties.
  • Mocht er toch een wondje ontstaan, ontsmet deze onmiddellijk met jodium/ Betadine. Neem dit overal mee naar toe, zodat u het altijd bij de hand heeft.
  • Voorkom knellende kleding, zoals strakke spijkerbroeken en strakke BH banden.
  • Verzorg uw huid goed door dagelijks een hydraterende crème aan te brengen

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

DermaFlow

De volgende kenmerken kunnen duiden op een beginnend lymfoedeem:

  • Zwaar, vermoeid of strak gevoel: zonder dat er een zichtbare zwelling is, kunnen deze klachten ervaren worden.
  • Zwelling: het aangedane gebied neemt in omvang toe en geeft stuwing.
  • Gewrichtsklachten: door de zwelling kunnen gewrichten stijf en pijnlijk aanvoelen en kunnen minder beweeglijk zijn.
  • Kriebelend gevoel: dit gevoel wordt veroorzaakt door de beweging in de lymfevaten. Men omschrijft het vaak alsof er miertjes in de huid lopen.
  • Pijn en zenuwpijn: lymfoedeem is in principe niet pijnlijk. Toch kan bij een snelle toename van vocht een drukkend gevoel ervaren worden. Daarnaast wordt het gebied zwaarder door al het vocht wat er is zit. Hierdoor kan een gewricht, die dat gewicht moet dragen, pijnklachten geven.
  • Bleke huidverkleuringen ter plaatse van de zwelling
  • Knellende kleding en sieraden: door de zwelling kunnen kleding en sieraden gaan knellen.

Vergoeding en verwijzing

DermaFlow

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeringen. Lymfoedeemtherapie wordt door de zorgverzekering uit het pakketje fysiotherapie vergoed en wordt onderverdeelt in chronisch en niet-chronisch. Hier gelden verschillende vergoedingsvoorwaarden voor:

  • Chronisch lymfoedeem: de eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Mocht u geen of een beperkte aanvullende verzekering hebben, dan komen de (overige) behandelingen tot en met de 20e behandeling voor uw eigen rekening.
    Vanaf de 21e behandeling worden alle medisch noodzakelijke behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Deze kosten worden verrekend met uw eigen risico.
    Verwijzing is noodzakelijk. Enkele verzekeringen vragen specifiek om een verwijzing van een medisch specialist.
  • Niet-chronische indicatie: Alle behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Mocht u geen of een beperkte aanvullende verzekering hebben dan komen de (overige) behandelingen voor uw eigen rekening.
    De regels over verwijzing is niet eenduidig. Wij kunnen nagaan of er een verwijzing nodig is. Met verwijzing is altijd goed.

De vergoedingen van de meeste zwachtelmaterialen of andere verbandmiddelen worden met recept van (huis-)arts vergoed uit uw basisverzekering en verrekend met uw eigen risico. Door veranderingen worden niet alle verbandmiddelen meer vergoed. Wij streven ernaar u hier vooraf correct over te informeren.

Wilt u zeker weten dat u op de hoogte bent van de correcte en actuele voorwaarden, neemt u dan zelf contact op met uw zorgverzekering.

 

Klik hier en kijk voor de actuele tarieven onder het kopje  Oedeemtherapie en Littekentherapie.

Klantenervaring

DermaFlow
Na borstoperatie i.v.m. borstkanker had zich oedeem gevormd. In behandeling gegaan bij oedeemtherapeute Dayenne Zweers. Goede behandeling gehad met een nieuwe techniek. Ik heb daarnaast ook klachten gekregen van mijn arm en ben door Dayenne voor die klachten doorverwezen naar oefentherapie. Goede samenwerking en overleg met beide therapeuten. Ik zou zeker nieuwe patiënten positief adviseren. Zeer prettige omgang met patiënt.’

– Y. Jordens uit Duiven

Contact opnemen

    Vul het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

    Afspraak maken?