Wist u dat acne en puistjes na de zomer vaak verergeren?

Acne en puistjes na de zomer verergeren

07 sep Wist u dat acne en puistjes na de zomer vaak verergeren?

Tijdens de zomermaanden is onze huid egaal van kleur. Er zijn weinig vlekjes en minder pukkels te zien. We genieten hiervan en willen dit graag zo houden. Maar dan gaat de zomer voorbij. We gaan weer aan het werk of naar school. De zon verstopt zich achter de wolken en wij zijn vaker binnen. En dan ineens ontstaat er een explosie van puistjes of acne. Hoe kan dat? U eet niet anders dan de weken ervoor, bent goed uitgerust na de vakantie en toch lijkt de huid een chaos.

Onze huid probeert ons te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. De bovenste huidlaag wordt dikker en de huid wordt bruiner. Hierdoor vallen rode vlekjes minder op. Daarnaast heeft de zon een desinfecteerde werking op de huid. Dit houdt in dat bacteriën gedood worden, waardoor bultjes niet gaan ontsteken en er minder puisten ontstaan. De huid ziet er stralend en glad uit, maar in de huid gebeuren dingen waar we minder blij mee zijn. De aanmaak van talg in de huid gaat namelijk gewoon door. Deze talg kan niet naar buiten, omdat de poriën verstopt zijn door de verdikte hoornlaag. We zien de rode vlekjes niet door de gebruinde huid, we voelen de bultjes minder door de verdikte huidlagen, maar ze zijn er wel. En dan wordt het najaar. De zon verstopt zich vaker achter de wolken. De zonkracht neemt af en wij zijn vaker binnen, waardoor onze huid minder gedesinfecteerd wordt. Bacteriën krijgen weer kans om te groeien en veroorzaken ontstekingen en puistjes. We krijgen rode vlekken en pijnlijke bulten. Deze gaan niet zomaar weg. Maar er is wel iets tegen te doen.

Tijdens de zomer is het goed om de huid te hydrateren en beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Een vettere huid en huiden die gevoeliger zijn voor ontstekingen en puisten is het goed om producten op lotion of gelbasis te gebruiken. Crèmes en zalven kunnen bij deze huiden zorgen voor meer talgbultjes en ontstekingen. Na de zomer, wanneer de zonkracht is afgenomen en u meer binnen bent, kan de huid intensiever behandeld worden. Gebruik ‘exfoliërende’ producten. Dit zijn producten die de bovenste huidlaag dunner maken. Veel mensen denken dan aan het scrubben van de huid met een korreltjes crème, maar wees hier voorzichtig mee als er al ontstekingen zijn. De ontstekingen kunnen opengaan, waardoor andere huidgebieden geïnfecteerd worden en acne verergerd. Ik adviseer producten met fruitzuren. Fruitzuur lost de ‘lijm’ op die de cellen van de bovenste huidlaag bij elkaar houden. Hierdoor laten deze laag de huidcellen sneller los, wordt de huid bovenste huidlaag dunner en kan talg makkelijker uit de huid wegvloeien. Goede fruitzuurproducten zorgen er ook voor dat de onderste huidlaag dikker wordt. Hierdoor wordt de huid sterker, steviger en meer gehydrateerd. Er zijn fruitzuren die bacteriegroei remmen en daarmee ontstekingen direct verminderen. Allemaal gunstige effecten op de huid die sneller pukkels en puistjes heeft. Er zijn verschillende merken die fruitzuurproducten op de markt hebben gebracht. De effectiviteit is afhankelijk van het soort fruitzuur, de hoeveelheid fruitzuur en in welke vorm (lotion, gel, crème, zalf). Laat u goed adviseren hoe een product gebruikt moet worden. Gebruik van fruitzuren maakt de huid gevoeliger voor de schadelijke effecten van zonlicht. De huid kan sneller verbranden. Met goed advies kunnen fruitzuurproducten veilig gebruikt worden. Wilt u advies welk product voor uw huid het meest geschikt is, neem dan gerust contact op met DermaFlow Huid- en Oedeemtherapie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Afspraak maken?