Overbeharing

dermaflow_banner_behandeling_overbeharing

Haargroei is een geheel natuurlijk proces van het menselijk lichaam. Als op bepaalde plaatsen de haargroei sterker is dan gewenst, spreken we van overbeharing en kan er sprake zijn van hypertrichose of hirsutisme. Wij bieden hiervoor de elektrische epilatie behandeling aan.

Haargroei

DermaFlow

Haren groeien onder invloed van hormonen over ons hele lichaam met uitzondering van de ogen, handpalmen, voetzolen en lippen. Normale haargroei is verschillend per ras en tussen man en vrouw. Als de haargroei sterker is dan gemiddeld wordt gezien op die leeftijd en bij hetzelfde ras dan spreken we van overbeharing. Overbeharing is veelal onschuldig, maar wordt vaak als ontsierend ervaren.

 

Als het normale beharingspatroon op bepaalde plekken sterker is, dan spreken we hypertrichose. De haargroei dient dan sterker te zijn dan gemiddeld bij dezelfde ras en leeftijd.

 

huidaandoening-overbeharing

Bij hirsutisme wordt bij vrouwen een versterkte haargroei gezien volgens het mannelijke beharingspatroon. Beharing in het gezicht op de bovenlip, kin, wangen en hals en op het lichaam rond de tepels en de navel. Ook de beharing op armen en benen zijn vaak versterkt.

Oorzaken

DermaFlow

Overbeharing is vaak erfelijk bepaald. Bij hirsutisme kan de spiegel van mannelijke hormonen verhoogt zijn of deze hormoonspiegel is normaal en zijn de haarzakjes gevoeliger voor dit hormoon. Indien er naast hirsutisme ook een onregelmatige menstruatie voorkomt, dient men bedacht te zijn op het polycysteus ovariumsyndroom. De huisarts kan hier onderzoek naar doen.

Behandeling

DermaFlow

Overbeharing op kleinere gebieden als bovenlip, kin, wangen, hals, rond de tepels en de navel kan effectief behandeld worden door middel van elektrische epilatie, ook wel ontharen genoemd.

Haren op transplantaat

DermaFlow

Wanneer een wond door omstandigheden niet uit zichzelf kan herstellen, wordt een stukje huid uit een gezond gebied verplaatst, dit noemen we een transplantaat. Als bijvoorbeeld een stukje huid van het bovenbeen wordt verplaatst naar de handpalm, dan verhuizen de haarzakjes mee. Er ontstaat dan haargroei op de handpalm. Dit is niet gewenst en kan effectief behandeld worden door middel van elektrische epilatie.

Tips en adviezen

DermaFlow

Door het verwijderen van haren met een pincet of door middel van hars, wordt de voedingsbodem sterker. De haar komt dikker terug. Toch is deze methode voor veel gebieden geschikt. Mocht u overwegen om therapie te starten dan raden wij u af om de haren zelf er uit te trekken of te harsen. De therapie geeft het snelst resultaat als haren nooit of weinig zijn uitgetrokken.

Het blonderen van haren kan een uitkomst bieden voor ongewenste haargroei in het gezicht.

Contact opnemen

    Momenteel werk ik met een wachtlijst.

    Vul gerust het contactformulier in dan zal ik contact met u opnemen.

    Afspraak maken?